Jste milovníci masa a rádi jej připravujete na všemožné způsoby? Nepodceňte jeho samotný výběr

Léto je obdobím, které vybízí k zahradním sešlostem a grilování. Výběr správného masa vám může zajistit, že taková párty bude perfektní. Ovšem nákup dobrého kusu může být velmi obtížný, když nevíte, jak na to. My jsme pro vás našli 7 metod, jak vybrat to nejchutněšjí maso a z vašeho grilování vytvořit gastronomický zážitek.

 

Tuhé a pevné maso

 

 

Při výběru masa se nestyďte vzít jej do ruky. Profesionální kuchaři totiž tvrdí, že studené maso by nemělo být měkké, jelikož studený tuk je pevný. Což znamená, že správně skladované maso by mělo být tuhé. Toto pravidlo platí i u baleného masa, které by mělo být pevné a suché.

Červená barva

 

Kuchaři nám všem vždy připomínají, že barva masa by měla bý snadno vidět na první pohled a měla by se hlavně objevovat po celém jeho kusu. Čím jasnější je červená barva masa, tím bude chutnější. Dobré maso není nikdy hnědé ani šedé. Při nákupu baleného masa vždy zkontrolujte všechny strany.

Potrava zvířete je důležitá

 

Ač to není lehké, pokuste se zjistit, čím bylo zvíře krmeno. Informace mohou být na obalu nebo se rovnou můžete zeptat řezníka. Odborníci se shodují, že krávy, které jedly zelenou trávu, poskytnou svému masu tu nejlepší chuť s vysokým zastoupením tuku.

Jaký pokrm budete připravovat

 

Před nákupem si vždy rozmyslete, k čemu maso budete potřebovat. Levnější maso si bude žádat delší zpracování. Nicméně, vždy je lepší si jídlo připravit rovnou a poté jej skladovat v lednici. Obecně platí, že čím více zkušeností s vařením máte, tím větším odborníkem přes maso budete. Šéfkuchaři doporučují vynikající kuřecí vývar z kostí a nebát se pořídit si domů celé kuře a sami si jej vykostit. Získáte tak pěkné kousky na různé pokrmy.

Barva a umístění tuku

 

Důležité je znát vlastnosti nejen masa, ale i obsaženého tuku. Následující tipy od profesionálních kuchařů vám pomohou vybrat nejlepší maso na vaření:

 

  • Maso, které je „mramorované“ tukem má hlubší chuť. Nicméně příliš mnoho takového tuku může způsobit, že maso bude tuhé. Proto musíte myslet na to, jaký pokrm chcete z masa připravovat, protože kusy s extrémním „mramorováním“ jsou vhodné například na tatarský biftek či carpaccio.
  • Tuk z mladých zvířat je bílý a postupem stáří žloutne. Odborníci se shodují na tom, že maso ze starších zvířat má hlubší chuť, ačkoli není tak měkké.
  • Tuková vrstva napomáhá při šťavnatosti masa.

 

Cena

 

Levné maso poměrně často značí slanou vodu. Vždy je lepší vybírat menší kus dražšího a kvalitnějšího masa, než větší kus plný vody. Odhadovaná porce masa na jeden talíř je 120-200 gramů v závislosti na druhu masa a typu pokrmu.

Přátelské vztahy s vašim řezníkem

 

Pokud jste opravdový milovník masa, nikdy není na škodu spřátelit se s řezníkem ve vašem oblíbeném řeznictví. Prohození pár slov vám může poskytnout drahocenné rady ohledně vašich nákupů.

BONUS: Jak nakupovat maso v cizině

 

Někdy volba masa selže nejen kvůli chuti, kvalitě nebo ceně, ale také pokud jde o náboženské a kulturní předpisy. Židé, muslimové a křesťané rozdělují zvířata na „čisté“ a „nečisté“. Je jasné, že těmi „nečistými“ se rozumí zvířata, která se nesmí jíst. Například na izraelské hostině nenajdete na stole prasata ani velbloudy.

Vědci se domnívají, že toto rozlišování bylo způsobeno místními zemědělskými technologiemi stejně, jako potenciální hrozba onemocnění, které se může šířit zvířecím masem.

 

Zdroj: https://brightside.me/creativity-cooking/how-to-choose-meat-correctly-562910/

 

Facebook Komentáře